@article{oai:ynu.repo.nii.ac.jp:00000870, author = {金子, 佳代子 and 三浦, あゆみ and 太田, 和子 and 高橋, 裕美 and 伊藤, 孝}, journal = {横浜国立大学教育紀要}, month = {Oct}, note = {application/pdf, 若年スポーツマンに対する栄養教育の課題を探ることを目的として,高校・大学の運動部に所属する生徒・学生等526名を対象に,栄養・食生活に関する意識,知識の現状および食物摂取パターンを調査した。食事内容がスポーツの成績に影響すると考える人は9割にのぼった。食事や栄養に関する情報は「マスコミ」から得る人がもっとも多く,次いで「学校」「家庭」「スポーツ雑誌」が多かった。栄養素とそれを含有する食品について,および食品のエネルギー量についての質問に対する回答の結果から,調査対象者のほとんどが栄養素や食品に関するある程度の知識を持っていることがわかった。また,食品のエネルギー量に関する知識については女子の方が男子より良く知っている傾向がみられた。栄養バランスのよい献立を組み立てる力は,一部の女子で男子よりも高かった。食物摂取状況については,おもな食品について普段の摂取量を質問し,食品群別におよその過不足を判定した。その結果,「ほぼバランスが良い」人は3割程度であること,男女差のみられないことがわかった。調査対象とした運動部所属学生・生徒の3割が栄養補助食品を利用していたが,その効果や使用方法についてわからない,知りたいという声も少なくなかった。以上の結果から,運動部所属学生・生徒の栄養や食事に関する関心は高く,ある程度の知識は持っているものの,それが必ずしも実際の食生活に結び付いていないことが明らかになった。今後,実際の食生活に結びついた基礎的な知識の普及とともに実践的な能力・技能の育成が課題と考えられる。, A questionaire study to assess the knowledge and the attitude of nutrition was done with 526 students participated in sport clubs in their college or high school. About 90 percent of the subjects had the appreciation of the role of nutrition in athletic performance. Many athletes obtained their nutritional knowledge through mass media and also learned it by school classes, from their families or journals for athletes. Large number of subjects had understanding the nutricious foods and women had a better knowledge of the energy content of foods than men. To the question of planning well-balanced diet some female groups answered more sufficienly than male. Food intake of individual assumed by food eating habit quetionaires was compared with a daily food guide. Consequently, percentage of the subjects achieved well-balanced diet was 30% of the whole athletes investigated, and there was no significant difference between male and female in the number of the subjects achieved well-balanced diet. Athletes taking dietary supplements was about 30% of those investigated. And many athletes wanted to know whether these supplements improve athletic performmance or how should they eat them.}, pages = {235--243}, title = {運動部所属学生・生徒の栄養についての認識と食生活の実態}, volume = {35}, year = {1995} }